fredag 25 januari 2008

Den svarta opalen

Som jag skrev igår så är dagens boktips ytterligare en Tamara McKinley-bok. Det heter Den svarta opalen. Det var den andra boken jag läste av den här författaren, och den är lika bra som de andra. Börjar man läsa så är man fast...

Handling:
"Miriam Strong är härskarinna på den stora egendomen Bellbird, där hon föder upp hästar. Hon är allvarligt sjuk och har bara en kort tid kvar att leva. Men innan hon dör vill hon processa om en stor förmögenhet. Inte för pengarnas skull utan för att skipa rättvisa.Miriam växte upp på fälten runt de opalgruvor som fadern Henry och dennes kompanjon Patrick förvärvat rättigheterna till. Men en dag försvann Henry spårlöst, och tolvåriga Miriam tydde sig till Kate, kvinnan hennes far planerade att gifta om sig med. Patricks dotterson Brendt är idag en mäktig man, men Miriam är övertygad om att familjen Dempters enorma förmögenhet grundar sig på mord och svekfullhet. Allt som saknas för att avslöja familjen är ett dokument som bekräftar vad hon redan vet?" Citat från Adlibris.

Förvånande är det inte att även denna bok utspelar sig i Australien. Tamara McKinleys böcker börjar oftast i t.ex. England, men största delen av böckerna utspelar sig i Australiens vildmark. Det märks att hon har en förkärlek för just det landet. Det finns egentligen inte så mycket mer att skriva om den här boken, eftersom det mesta redan är tagit upp i de tidigare bokinläggen. Alla böcker är ganska lika, eftersom "huvudstommen" i handlingen är ungefär likadan. Det är en släkt/generationshistoria och fantastiska miljöbeskrivningar.

Jag kommer nu ett tag att skriva om lite andra författare än just Tamara McKinley, men om ni har mycket tid och vill läsa bra böcker läs någon av hennes! Det är något som jag varmt rekommenderar.

Inga kommentarer: